11 Ağustos 2010 Çarşamba

Bundan İyisi Şam'da Kayısı - 3

Bana göre Şam'ın en güzel yeri olan; daracık sokaklarında kaybolduğumuz, küçük dükkanların vitrinlerine dalıp bir anda karşımıza çıkan anıtlar ve kiliselerle Old City'e geldi sıra. Bu haritayı şimdi buldum buyrun; (Orijinal boyutunu değiştiremediğim için taşmış ama buradan ulaşabilirsiniz) Efendim, bir önceki postta anlattığım Emeviyye Camisi'nden çıkıp camiyi arkamıza aldıktan sonra sola doğru yürüyoruz. Bu arada takı mağazaları es geçilmemeli. İnciler hem ucuz hem de kaliteli imiş. Oldukça orjinal şeyler bulabilirsiniz. Yol boyunc bir sürü hediyelik eşya satan dükkan da var. Biz birer ipek şal edindik yaklaşık 10 tl'ye. Şüphelenmedik değil 10 tl olunca, gerçekten ipek midir diye ama ipek gibiydi vallahi. (Şam'dan neler aldık postu da yapacağım merak etmeyiniz) Haritamızda hıristiyan mahallesinden, kiliselere, eski Şam evlerine kadar bir çok yer işaretlenmişti ancak biz yüreğimizn götürdüğü yerlere doğru yürüdük. Neticede bir sürü güzel sokaktan geçmiş olduk. Ayrıca sokakların başında önerilen tur güzergahı için oklar bulunuyor aklınızda bulunsın.
Kafa kafaya vermiş evler...

Al-Nawfarra'dan bahsetmem gerek bir de...Şam'ın en ünlü kahvesi denebilir. Bütün gezi kitaplarında tavsiye edilen her daim dolu bir yer. Ama alamet-i farikası Şam'ın son hikayecisi yahut hikaye anlatıcısı Abu Shadi. Kendisi akşamları 8-9 sularında kürsüsüne kuruluyor ve Arapça anlasanız da anlamasanız da merakla dinleyeceğiniz hikayeleri nevi şahsına münhasır şekilde anlatıyor. Elinde bir asası var eğer gürültü yaparsanız şiddetle uyarıyor. Bir ara çay istedi onu beklerken de telefonunu çıkarıp gülümseyin diyerek teker teker fotoğraflarımızı çekti. Kendisinde bir adet sırıtan fotoğrafım var yani. Bakıyor mudur acaba? Kısa bir videosunu buldum buyrunuz:
Akşamları sokaklar hep dolu oluyor ve cıvıl cıvıl. Herkes yürüyor, bisikete binen de çoktu. Kadınlar için de herhangi bir olumsuz davranış görmedim. Yalnızca birkaç delikanlının ayıl bayıl gözümüzün içine romantik romantik baktığını gördük. Laf atma gibi askıntılıkla hiç karşılaşmadık. Suç oranının da oldukça düşük olduğunu söylemeliyim yeri gelmişken, yönetimin fena halde sıkı olmasından kaynaklı. Oldcity'de bir sürü restoran ve atıştırmalık yemek yapan bir sürü yer var. Bar da mevcutmuş ama biz gitmedik yürümekten pert olduğumuz için. Şam'ı anlata anlata bitiremedim gördüğünüz üzere...Arkası yarına...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder